EUROVISION 2019: Και επίσημα 42 χώρες θα διαγωνιστούν για το στέμμα του νικητή









Το 2019, 42 χώρες θα ταξιδέψουν στο Ισραήλ. 36 χώρες θα εμφανιστούν στους
ημιτελικούς στις 14 και 16 Μαΐου, ελπίζοντας για μια θέση  στον Μεγάλο Τελικό. Η χώρα υποδοχής το Ισραήλ και οι λεγόμενες «Big Five» - η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο - παραδοσιακά θα διαγωνιστούν κατευθείαν στον Μεγάλο Τελικό στις 18 Μαΐου.

Ο Jon Ola Sand, εξ ονόματος της EBU, δήλωσε: «Πέρυσι η Netta τόλμησε να ονειρευτεί και κέρδισε τον διαγωνισμό στη Λισαβόνα, φέρνοντάς τον στο Ισραήλ για το 2019. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα εκπροσωπηθούν 42 χώρες στο Τελ Αβίβ και ελπίζουμε οι εμπλεκόμενοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς να εμπνευστούν από το ίδιο όνειρο. Η ομάδα του KAΝ βρίσκεται σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας και ετοιμάζεται να καλωσορίσει τους συμμετέχοντες - και τον κόσμο! - στο Τελ Αβίβ σε μια διοργάνωση που θα μείνει αξέχαστη. "

Ο Eldad Koblenz, διευθύνων σύμβουλος του KAN, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα όταν είδαμε την Netta Barzilai να κερδίζει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο και να φέρνει το τρόπαιο πίσω στο Ισραήλ για τρίτη φορά, καθώς αυτά τα όνειρα πραγματοποιούνται, ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τις 42 αντιπροσωπείες που θα φιλοδοξούν να κάνουν το ίδιο. Όλοι μας στο KAN ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε όλους σε ένα συναρπαστικό και αξέχαστο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια θεατές στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο. "

Οι φετινές συμμετέχουσες χώρες ειναι:
Αλβανία (RTSH)
Αρμενία (AMPTV)
Αυστραλία (SBS)
Αυστρία (ORF)
Αζερμπαϊτζάν (İctimai TV)
Λευκορωσία (BTRC)
Βέλγιο (RTBF)
Κροατία (HRT)
Κύπρος (CYBC)
Τσεχική Δημοκρατία (ČT)
Δανία (DR)
Εσθονία (ERR)
Φινλανδία (YLE)
Γαλλία (FT)
ΠΓΔΜ Μακεδονίας (MKRTV)
Γερμανία (ARD / NDR)
Γεωργία (GPB)
Ελλάδα (ΕΡΤ)
Ουγγαρία (MTVA)
Ισλανδία (RÚV)
Ιρλανδία (RTÉ)
Ισραήλ (IPBC / KAN)
Ιταλία (RAI)
Λετονία (LTV)
Λιθουανία (LRT)
Μάλτα (PBS)
Μολδαβία (TRM)
Μαυροβούνιο (RTCG)
Ολλανδία (AVROTROS)
Νορβηγία (NRK)
Πολωνία (TVP)
Πορτογαλία (RTP)
Ρουμανία (TVR)
Ρωσία (RTR)
Σαν Μαρίνο (SMRTV)
Σερβία (RTS)
Σλοβενία (RTVSLO)
Ισπανία (RTVE)
Σουηδία (SVT)
Ελβετία (SRG / SSR)
Ουκρανία (UA: PBC)
Ηνωμένο Βασίλειο (BBC)

Η Ολλανδία και η Ελβετία θα στείλουν εκπρόσωπο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για 60η φορά τον επόμενο χρόνο. Η Ελλάδα για 40η φορά, η Κροατία, η Εσθονία και η Σλοβενία θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για 25η φορά, ενώ η Λετονία και η Λιθουανία θα συμμετάσχουν και οι δύο για 20η φορά. Το Σαν Μαρίνο στέλνει συμμετοχή για δέκατη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού.
Η Γερμανία κρατάει το ρεκόρ συμμετοχών διότι αυτή θα είναι η 63η συμμετοχή.

19 χώρες έχουν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν το διαγωνισμό, για πρώτη φορά.