ABBA: "Ποια η σχέση τους με την Κύπρο;"














Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα του κόσμου.
Κάθε φορά που τα μέλη του ανέβαιναν στη σκηνή, ξεσήκωναν το κοινό στα pop ακούσματά τους ενώ μέχρι σήμερα εξακολουθούν να έχουν φανατικό κοινό παγκοσμίως. Ο λόγος βέβαια, είναι για τους ABBA, που με το μοναδικά εκκεντρικό κιτς ντύσιμό τους και τα χορευτικά τους κομμάτια, κατέκτησαν τις disco. Αυτό που δεν είναι όμως γνωστό για αυτούς, είναι πως ξεκίνησαν την καριέρα τους από την παραλία των Βαρωσίων στην Κύπρο.






Πώς όμως συναντήθηκαν οι νεαροί τραγουδιστές και δημιούργησαν το γνωστό αυτό συγκρότημα; Τον Απρίλιο του 1970, δύο ζευγάρια από την Σουηδία, που βρίσκονταν για διακοπές στην Κύπρο, βρέθηκαν να τραγουδούν ζωντανά, στην παραλία της Αμμοχώστου, μπροστά σε στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών. Τα μόλις 30 λεπτά της «συναυλίας» τους ήταν αρκετά για να τους δείξουν ότι μπορούσαν να σταθούν και οι τέσσερις μαζί στη σκηνή. Έτσι αποφάσισαν όταν επιστρέψουν στην Σουηδία να δημιουργήσουν ένα γκρουπ.





Πράγματι δύο χρόνια μετά, το 1972, σχηματίστηκαν οι «Abba», αποτελούμενοι από τους Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Frida Lyngstad. Το όνομα του γκρουπ, είναι η ακροστιχίδα των ονομάτων τους.

Στις 6 Απριλίου του 1974, το συγκρότημα έγινε ευρέως γνωστό στο κοινό, μετά τη νίκη του στον διαγωνισμό του τραγουδιού της Eurovision με ένα ανατρεπτικό κομμάτι κόντρα στις μπαλάντες που μέχρι τότε κυριαρχούσαν στο διαγωνισμό.



Έτσι οι ABBA, με το χορευτικό κομμάτι «Waterloo», ξεκίνησαν την πορεία τους προς την κορυφή, σημειώνοντας πολλές επιτυχίες ανά το παγκόσμιο.

πηγή : https://cyprus-mail.com/2020/04/05/fifty-years-since-abba-came-to-play-in-varosha/