EUROVISION 2018: Ο Μεγάλος Τελικός του 63ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2018 είναι γεγονός!



Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Μετά την πρώτο και το δεύτερο ημιτελικό που διεξήχθηκε την προηγούμενη Τρίτη και Πέμπτη αντίστοιχα έφτασε επιτέλους η βραδιά του Μεγάλου Τελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision 2018 που διεξάγεται στην Altice Arena στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα πόλη της Πορτογαλίας μετά την περσινή νίκη που της χάρισε ο Σαλβαδόρ Σομπράλ με το τραγούδι "Amar pelos dois".

26 τραγούδια διεκδικούν την πρώτη θέση του αποψινού τελικού.  Οι δέκα χώρες προκρίθηκαν από τον πρώτο ημιτελικό της Τρίτης, οι υπόλοιπες δέκα χώρες προκρίθηκαν από το δεύτερο ημιτελικό της Πέμπτης ενώ οι υπόλοιπες έξι χώρες συμμετέχουν κατευθείαν στον τελικό.  Η μία είναι η περσινή νικήτρια και φετινή διοργανώτρια Πορτογαλία ενώ οι άλλες πέντε είναι οι Big-5, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Η πρόβα των κρητικών επ μεταδόθηκε χθές βράδυ μέσω κλειστού κυκλώματος στις 5μελής επιτροπές των 26 χωρών που συμμετέχουν απόψε στον τελικό καθώς και οι 17 χώρες που δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό.  Η χθεσινοβραδινή πρόβα θα χρησιμοποιηθεί ώς back up σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης του μεγάλου τελικού.






01. Ουκρανία

Ο Μελοβίν με το τραγούδι του "Under The Ladder" (Κάτω από τη σκάλα) θα ανοίξει τη βραδιά με μία εντυπωσιακή σκηνική παρουσία.  Ο Μελοβίν βγαίνει από το λευκό πιάνο σα βαμπίρ.  Στη συνέχεια κάθεται στο πιάνο και η σκάλα του παίρνει φωτιά.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.





02. Ισπανία

Ακολουθεί η Ισπανία με την Αμάια και ο Άλφρεντ να ερμηνεύουν το τραγούδι "Tu Canción" (Το τραγούδι σου) με μία άκρως ρομαντική και τρυφερή σκηνική παρουσία.   Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξολοκλήρου στα Ισπανικά.




03. Σλοβενία

Η Λέα Σίρκ με το τραγούδι "Hvala, ne!" (Ευχαριστώ, όχι!).  Με μία ενεργητική παρουσία η Λέα ανέβηκε στη σκηνή με τις φωνητικές της ικανότητες και τις χορευτικές της κινήσεις.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι στα Σλοβένικα, ωστόσο τους τελευταίους στίχους τους ερμήνευσε στα Πορτογαλικά.




04. Λιθουανία

Η Ιέβα Ζέσιμουσκάϊτε με τη ρομαντική μπαλάντα της "When We Are Old" ( Όταν εμείς είμαστε μεγάλοι).  Με μία από τις πιο απλές σκηνικές παρουσίες του φετινού διαγωνισμού κατάφερε με τη γλυκιά φωνή της να μεταφέρει στον κόσμο τα συναισθήματα που πηγάζουν από το τραγούδι της.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι στα Αγγλικά, ενώ ένας στίχος είναι γραμμένος στα Λιθουνικά.




05. Αυστρία

Ο Σεζάρ Σάμπσον με το γκόσπελ τραγούδι του "Nobody But You" (Κανείς εκτός από εσένα).  Με αυτή τη σκηνική παρουσία ο Σεζάρ αποσκοπεί στο να κάνει το κοινό να αλληλεπιδράσει με το τραγούδι του.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.




06. Εσθονία

Η Ελίνα Νετσάγιεβα με την οπερατική μπαλάντα της "La Forza" (Η Δύναμη) ανεβαίνει στη σκηνή με ένα ψηλό φόρεμα και τους προβολείς επάνω του να δένουν αρμονικά με τη φωνή της.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Ιταλικά.




07. Νορβηγία

Ο Αλεξάντερ Ρίμπακ επιστρέφει στο διαγωνισμό μετά από εννιά χρόνια και αποσκοπεί στη δεύτερη του νίκη με το τραγούδι "That's how you write a song" (Να πώς γράφεις ένα τραγούδι).  Η ενέργειά του μαζί με τα έξυπνα γραφικά από μουσικά όργανα και μουσικές νότες.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.




08. Πορτογαλία

Η Κλαούντια Πασκουάλ με το τραγούδι της "O jardim" (Ο κήπος).  Η Κλαούντια ξεκινάει την εμφάνισή της τραγουδώντας μόνη της με μία ήρεμη φωνή.  Η Ισάουρα, η οποία είναι η δημιουργός του τραγουδιού,  συναντάει την Κλαούντια στα μισά του τραγουδιού προσθέτοντας στο όλο σκηνικό.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Πορτογαλικά.




09. Ηνωμένο Βασίλειο

Η Σουρή ανεβαίνει στη σκηνή με το τραγούδι της "Storms" (Καταιγίδες).  Η Σουρή με τα δυνατά της φωνητικά κατάφεραι να συνεπάρει το κοινό στην αρένα.  Στέκεται μόνη της κάτω από ένα φωτιζόμενο πλαίσιο σε σχήμα διαμαντιού στο κέντρο της σκηνής.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.





10. Σερβία

Η Σάνια Ίλιτς και το συγκρότημα Μπαλκανίκα φέρνουν πίσω στη σκηνή της Eurovision τα χαρακτηριστικά βαλκανικά ακούσματα με μία πιο σύγχρονη πινελιά με το τραγούδι τους "Nova Deca" (Νέα Παιδιά).  Φωνητικά άψογοι και με μία σκηνική παρουσία που προσθέτει στο τραγούδι μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι στα Σέρβικα ενώ περιέχουν κάποιες φράσεις γραμμένες στην Τορλοκιανοή Διάλεκτο.




11. Γερμανία

Ο Μίχαελ Σούλτε με το τραγούδι του "You Let Me Walk Alone" (Με άφησες να περπατήσω μόνος).  Τα γραφικά πίσω στην οθόνη αναδεικνύουν την ιστορία πίσω από το συναισθηματικό τραγούδι του Μίχαελ.  Η φωνητικές του ικανότητες και η συγκίνηση που έβγαλε βγαίνουν και μεταδίδονται πολύ όμορφα στο κοινό.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.




12. Αλβανία

Ο Εουγκέντ Μπουσπέπα παίρνει τη σκυτάλη με το τραγούδι του "Mall" (Λαχτάρα).  Η παρουσία του και τα φωνητικά του είναι εντυπωσιακά.  Το τραγούδι του Εουγκέντ είναι ένα κλασσικό ροκ τραγούδι με παραδοσιακές έθνικ ροκ πινελιές.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αλβανικά.




13. Γαλλία

Ακολουθεί το γαλλικό δίδυμο Μαντάμ Μεσιέ, η Έμιλι Σαττ και ο Ζάν-Κάρλ Λούκας, με το τραγούδι  τους "Mercy".  Με μία απλή εμφάνιση από τους Μαντάμ Μεσιέ με τους δύο τους να φοράνε μαύρα ρούχα με κόκκινα στοιχεία επάνω σε αυτά.  Φωνητικά και οι δύο είναι δυνατοί με το κοινό που βρίσκεται στην  να τους ακολουθεί.  Στο τέλος, οι Μαντάμ Μεσιέ καταφέρνουν με την κίνηση του χεριού τους και κάνουν το κοινό να συμμετέχει μαζί τους μέχρι το τέλος του τραγουδιού.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Γαλλικά.



14. Τσεχική Δημοκρατία

Ο Μίκολας Γιόζεφ ανοίγει το δεύτερο μισό με το τραγούδι "Lie to me" (Ψέματα σε μένα).  Ο Μίκολας με μία σκηνική του παρουσία γεμάτη ενέργεια την οποία μεταδίδει στο κοινό της αρένας που σηκώνεται επάνω και χορεύει μαζί του.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.





15. Δανία

Ο Ράσμουσσεν με το τραγούδι "Higher Ground" (Ψηλότερο έδαφος) μας μεταφέρει στον κόσμο των Βίκινγκς.  Με ένα σκηνικό να θυμίζει με πανιά πλοίου στις δύο πλευρές της σκηνής και χιόνι να πέφτει επί σκηνής μας δίνουν την αίσθηση ότι είναι σε ένα πλοίο των βίκινγκς που βρίσκεται στη μέση του ατλαντικού ωκεανού.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι στα Αγγλικά ενώ μία φράση επαναλαμβάνεται δύο φορές στα Ισλανδικά!




16. Αυστραλία

Η Τζέσσικα Μάουμποϊ με το τραγούδι της "We Got Love" (Εμείς έχουμε αγάπη).  Η Τζέσσικα καταφέρνει να κάνει το κοινό που βρίσκεται στην αρένα να κινείται και να τραγουδάει μαζί της κατά τη διάρκεια του τραγουδιού.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.




17. Φινλανδία

Η Σαάρα Αάλτο με το τραγούδι της "Monsters" (Τέρατα).  Με μία φαντασμαγορική εμφάνιση-υπερπαραγωγή, η Σαάρα με αρκετή αυτοπεποίθηση και με άρτια φωνιτικά βγαίνει στη σκηνή δίνει τον καλύτερό της εαυτό για ακόμα μία φορά.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.





18. Βουλγαρία

Το φωνητικό σύνολο Έκουϊνοξ αποτελείται από τη Ζάνα Μπέργκεντορφ, τον Τζόρτζ Σιμεόνοφ, τον Βλάντο Μιχαήλοφ, τον Τζόννυ Μάνιουελ και ο Τρέυ Κάμπελ.  Οι πέντε τους λειτουργούν σαν σόλο και ένωσαν τις δυνάμεις τους μόνο για αυτή τους τη συμμετοχή με τη Βουλγαρία.  Οι Έκουϊνοξ θα ερμηνεύσουν το τραγούδι "Bones" (Οστά).  Ένα δυναμικό τραγούδι φέτος με μία σκηνική παρουσία που δένει πολύ ωραία με την εξωτερική τους ενδυμασία.  Στο φωνητικό μέρος του τραγουδιού οι φωνές τους δένουν πολύ ωραία και αρμονικά μεταξύ τους.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.




19. Μολδαβία

Το συγκρότημα Ντό Ρε Ντός  αποτελείται από τη Μαρίνα Τζουντιέτ, τον Γιούτζεν Αντριάνοφ και το Σέρτζιου Μίτσα.  Οι Ντό Ρε Ντός θα ερμηνεύσουν το τραγούδι "My Lucky Day" (Η τυχερή μου μέρα).  Μία αστεία και χιουμοριστική σκηνική παρουσία για τους Μολδαβούς η οποία ενθουσιάζει το κοινό που βρίσκεται στην αρένα.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.




20. Σουηδία

Ο Μπεντζαμίν Ινγκρόσσο στη συνέχεια θα ερμηνεύσει το τραγούδι "Dance You Off" (Να σε χορέψω μακριά).  Ο Μπντζαμίν με μία από τις πιο ελκυστικές σκηνικές διαμορφώσεις του φετινού διαγωνισμού.  Με μία χορογραφία η οποία δένει ρυθμικά με τις εναλλαγές του φωτισμού.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.



21. Ουγγαρία

Το συγκρότημα AWS (Το όνομα του συγκροτήματος είναι τα η συντομογραφία του πλήρους ονόματος Ants With Slippers που σημαίνει Μυρμήγκια Με Παντόφλες) θα ξεσηκώσει τους λάτρεις της μέταλ και της ρόκ μουσικής με το τραγούδι "Viszlát nyár" (Αντίο καλοκαίρι).  Με τη σκηνική τους παρουσία ξεσήκωσαν με τις φλόγες και το φωτισμό να δίνουν στο τραγούδι μία εκρηκτική και άκρως ροκ - μέταλ εμφάνιση.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Ουγγρικά.




22. Ισραήλ

Η Νέττα Μπαρζιλάι με το τραγούδι της "Toy" (Παιχνίδι) παίρνει τη σκυτάλη.  Η Νέττα με την παρουσία της θα ξεσηκώσει το κοινό στο στάδιο.  Η ενέργειά της, οι εκφράσεις του προσώπου της είναι κι αυτά μέρος της διασκεδαστικής σκηνικής της παρουσίας.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι στα Αγγλικά, ενώ δύο γραμμές και μία αργκό λέξη γραμμένες στα Εβραϊκά.




23. Ολλανδία

Ο Γουέιλον επιστρέφει στη σκηνή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision μετά από τέσσερα χρόνια από την τρίτη θέση που πέτυχε στην Κοπεγχάγη το 2014.  Αυτή τη φορά με το τραγούδι "Outlaw in 'Em" (Παράνομος σ' αυτούς).  Ο Γουέιλον μας προσφέρει μία εξαιρετική σκηνική παρουσία γεμάτη ενέργεια με ένα ροκ-κάντρυ τραγούδι.  Οι δύο χορευτές προσθέτουν στην ενέργεια του τραγουδιού.   Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.




24. Ιρλανδία

Ο Ράιαν Ο'Σόουγκνεσσυ με το ρομαντικό τραγούδι του "Together" (Μαζί).  Η σκηνική του παρουσία μαζί με την απαλή και σταθερή φωνή του, ο Ράιαν μας χαρίζει μία όμορφη και ρομαντική εμφάνιση.  Μαζί του οι δύο άντρες χορευτές έρχονται να συνταντήσουν τον Ράιαν και να προσθέσουν στην όλη εμφάνιση του τραγουδιού.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.




25. Κύπρος

Σειρά έχει η Κύπρος μας!

Η Έλενη Φουρέιρα με το τραγούδι της "Fuego" (Φωτιά) ανάβει κυριολεκτικά φωτιά στο στάδιο.  Η Ελένη ανεβάζει τη θερμοκρασία στην αρένα καθώς η παρουσία της είναι εκρηκτική με την έξυπνη και δυναμική χορογραφία να προσθέτουν στο όλο σκηνικό κι άλλη δυναμική.  Η Ελένη τα δίνει όλα στη σκηνή, ενώ φαίνεται η σκληρή δουλειά που έχει καταβάλει το τελευταίο διάστημα για να φέρει εις πέρας αυτό το αποτέλεσμα που είδαμε στον πρώτο ημιτελικό και της χάρισαν την πρόκριση στον αποψινό τελικό και που ίσως χαρίσουν στην Κύπρο την πρώτη της νίκη στην ιστορία του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision!  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι στα Αγγλικά, ενώ ο τίτλος του τραγούδιού είναι γραμμένος στα Ισπανικά και επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του τραγουδιού.





26. Ιταλία

Ο Ερμάλ Μέτα και ο Φαμπρίτσιο Μόρο με το τραγούδι τους "Non mi avete fatto niente" (Δε μου έχετε κάνει τίποτα) κλείνουν το διαγωνισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Το ισχυρό τραγούδι καταλαμβάνει από την αρχή με τους στίχους να εμφανίζονται στην οθόνη σε διάφορες γλώσσες.  Σκοπός τους είναι να μεταδώσουν το μήνυμά τους σε όλο τον κόσμο ενάντια στους πολέμους και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό και που εξακολουθούν να συμβαίνουν ανά την υφήλιο.  Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι εξ ολοκλήρου στα Ιταλικά.




Ανακοινώθηκε επίσης η σειρά με την οποία θα ανακοινωθεί η ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής της κάθε χώρας. 

Η σειρά με την οποία θα ψηφίσουν οι 43 χώρες είναι η ακόλουθη:

01. Ουκρανία
02. Αζερμπαϊτζάν
03. Λευκορωσία
04. Σαν Μαρίνο
05. Ολλανδία
06. Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
07. Μάλτα
08. Γεωργία
09. Ισπανία
10. Αυστρία
11. Δανία
12. Ηνωμένο Βασίλειο
13. Σουηδία
14. Λετονία
15. Αλβανία
16. Κροατία
17. Ιρλανδία
18. Ρουμανία
19. Τσεχική Δημοκρατία
20. Ισλανδία
21. Μολδαβία
22. Βέλγιο
23. Νορβηγία
24. Γαλλία
25. Ιταλία
26. Αυστραλία
27. Εσθονία
28. Σερβία
29. Κύπρος
30. Αρμενία
31. Βουλγαρία
32. Ελλάδα
33. Ουγγαρία
34. Μαυροβούνιο
35. Γερμανία
36. Φινλανδία
37. Ρωσία
38. Ελβετία
39. Ισραήλ
40. Πολωνία
41. Λιθουανία
42. Σλοβενία
43. Πορτογαλία

*Υπάρχει το ενδεχόμενο η πιο πάνω σειρά να διαφοροποιηθεί.



Καλή Επιτυχία, Κύπρος μας!!
Καλή Επιτυχία, Ελένη Φουρέϊρα!!

Συντάκτρια:

Άννα-Μαρία Κώστα