EUROVISION 2018: Μεγάλος νικητής το Ισραήλ και η Netta 2η θέση για την Κύπρο μας.



O 63ος Διαγωνισμός της Eurovision
έχει μπει επίσημα στην ιστορία του θεσμού. Πραγματοποιήθηκε χθες το Σάββατο ο Μεγάλος Τελικός της Eurovision. Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η Netta  από  το Ισραήλ.

Η μεγάλη βραδιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ ώρα Κύπρου. Η βραδιά ξεκίνησε με παραδοσιακούς ρυθμούς της Πορτογαλίας. Αμέσως  στη σκηνή παρέλασαν οι 26  χώρες και εκπρόσωποι  οι οποίοι έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό με σειρά εμφάνισης που διαγωνίστηκαν .
Στη συνέχεια στην σκηνή ανέβηκαν οι παρουσιάστριες τις βραδιάς  Silvia Alberto, Daniela Ruah, Catarina Furtado και η  Filomena Cautela οι οποίες καλωσόρισαν την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Αμερική, την Ασία  και γενικά όλο τον κόσμο.




Την αυλαία άνοιξε με την αποστολή της Ουκρανίας και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της Ιταλίας.
Μετά την ολοκλήρωση και των 26 αποστολών οι παρουσιάστριες βγήκαν στην σκηνή και έδωσαν το  πλέον γνωστό σύνθημα της Eurovison « Europe start voting now» και η τηλεοπτικές γραμμές άνοιξαν.

Κατά τη διάρκεια του televoiting στη σκηνή της Altice Arena βγήκα και τραγούδησαν γνωστοί στην Πορτογαλία τραγουδιστές και φυσικά ο περσινός νικητής Salvador Sobral ο οποίος ερμήνευσε ζωντανά το νικητήριο τραγούδι με το οποίο συμμετείχε στο διαγωνισμό το 2017.



Το άγχος της βραδιάς ξεκινάει. Το televoiting έχει τελειώσει . Ο Jon Ola Sand ο εκτελεστικός επόπτης του διαγωνισμού δίνει την άδεια να ξεκινήσει η ανακοίνωση των βαθμών από τις επιτροπές και των 43 αποστολών που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό.  Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλοι  περίμεναν τις βαθμολογίες.  Μεγάλος νικητής από τις επιτροπές  με  μεγάλη έκπληξη ήταν  η Αυστρία η οποία απέσπασε από τις επιτροπές συνολικά 271 βαθμούς. Δεύτερη θέση απέσπασε η Σουηδία με συνολικούς βαθμούς 253. Την πεντάδα κλείνουν το Ισραήλ, η Γερμανία και η Κύπρος μας στις αντίστοιχες  θέσεις 3,4 και  5 αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση τερμάτισε η συμμετοχή της Ουκρανίας από τις επιτροπές. Η Κύπρος μας πήρε συνολικά 183 βαθμούς στους οποίους απέσπασε 6 12αρια από την Λευκορωσία, Μάλτα Ισπανία, Σουηδία Ιρλανδία  και Ελλάδα.

Αναλυτικά ο πίνακας με της ψηφοφορίες των επιτροπών:





Η βραδιά φτάνει στο αποκορύφωμα τις όταν ξεκίνησαν να ανακοινώνονται οι βαθμοί από το televoiting. Στις πρώτες θέσεις κονταροχτυπήθηκαν Ισραήλ, Γερμανία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία και Ιταλία.  Για την 1η και 2η θέση κονταροχτυπηθήκαν όπως ήταν αναμενόμενο τα δύο φαβορί Κύπρος και Ισραήλ.  Η διαφορά που υπήρχε ανάμεσα τους ήταν κυριολεκτικά πολύ μικρή 29 βαθμοί για την ακρίβεια.  Η Κύπρος όμως κατέλαβε την 2η θέση στο televoting  με 253 βαθμούς στο σύνολο με το Ισραήλ να κατακτά την κορυφή με 317 βαθμούς στο σύνολο.


Νικητής αυτής της Μεγάλης βραδιάς ανακηρύχτηκε  το Ισραήλ  με την Netta με συνολικό βαθμό από επιτροπές και κοινό 529 βαθμούς. Στη 2η θέση τερμάτισε η Κύπρος μας ( την καλύτερη μέχρι τώρα θέση στο διαγωνισμό ) με συνολικούς βαθμούς 436 με διαφορά 93 βαθμών από το πρώτο Ισραήλ. Την 5αδα κλείνουν η Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία στις θέσης 3,4 και 5 αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση η διοργανώτρια Πορτογαλία. Πολλά από τα φαβορί του διαγωνισμού δεν πήγαν τόσο καλά όπως  η Φινλανδία (25η θέση), η Βουλγαρία (14 θέση ), η Νορβηγία με τον Alexander Rybak ( 15η θέση ) ενώ αντιθέτως  η Τσεχία σκαρφάλωσε για πρώτη  φορά τόσο ψηλά στο διαγωνισμό από τότε που συμμετάσχει στο διαγωνισμό (6η θέση). Ψηλά έχει φτάσει και η Αλβανία που ήταν έκπληξη.




Να σημειώσουμε ότι η Κύπρος για πρώτη φορά σκαρφαλώνει τόσο ψηλά στο διαγωνισμό  (2η θέση) καταρρίπτοντας το ρεκόρ της 5ης θέσης που κατείχε 3 χρονιές (1982,1977 και το 2004). Επίσης η Ελένη μας δεν έφυγε από την Eurovision χωρίς βραβείο αφού της απένεμαν το βραβείο για τον πιο συμπαθητικό καλλιτέχνη  της διοργάνωσης (Artistic Award των  Marcel Bezencon Award)




Ραντεβού όλοι στον 64ο Διαγωνισμό της Eurovision στο Ισραήλ!





Ο OGAE CYPRUS  και όλη η Κύπρος θέλει να πει ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  στην  Ελένη Φουρέιρα που έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει για την Κύπρο αλλά και την ίδια. Για εμάς είσαι νικήτρια!!! Επίσης ένα τεράστιο Μπράβο και στην αποστολή μας που με τη σκληρή δουλειά και επαγγελματισμό έκαναν την Κύπρο μας υπερήφανη!!!