Eurovision 2019: Ποιος είναι ο λόγος που καθυστερεί η ανακοίνωση της πόλης διεξαγωγής του διαγωνισμού;












Ποια από τις δύο πόλεις θα αναλάβει τη διοργάνωση του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision 2019;








Και ενώ η ανακοίνωση που αφορά την πόλη διεξαγωγής του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της EuroVision 2019 φαίνεται να καθυστερεί, η πλάστιγγα γέρνει προς τη μεριά του  Τελ Αβίβ.  Εξάλλου, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες, οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.



Σε επίσημη επιστολή που έχει στείλει η EBU στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, μεταξύ άλλων τον καλεί να μην πάρει μέρος στα θέματα της Eurovision και να διασφαλίσει ότι θα επιτραπεί η είσοδος στο Ισραήλ σε όσους θα ακολουθήσουν το Διαγωνισμό, να τους εκδοθεί Άδεια Εισόδου (Visa), και να επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση σε όλο το Ισραήλ σε όλους τουςοπαδούς του Διαγωνισμού ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού.  Εν τέλει, ζήτησε όπως δωθεί η απόλυτη αυτονομία του Ισραηλινού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού (KAN) στη μετάδοση και την ελεύθερη πρόσβαση του τύπου και την ελευθερία έκφρασης όλους τους συμμετέχοντες και όλες τις αποστολές.




Στην απαντητική επιστολή που έχει στείλει ο δήμαρχος της πόλης Τελ Αβίβ-Γιάφα, Ρόν Χουλντάι, στο Νορβηγό γενικό επόπτη του διαγωνισμού, Γιόν Όλα Σάντ, έγραψε τα εξής:





Αγαπητέ κε. Jon Ola Sand,
Θα ήταν μεγάλη τιμή για την πόλη του Τελ Αβίβ να φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2019. 
Η πόλη μας έχει κερδίσει τη διεθνή εκτίμηση σαν μια ανοιχτή πόλη, ένα φιλόξενο σπίτι για την κοινότητα ΛΟΑΤ (LGBT) και πολλές άλλες μειονότητες.  Το Τελ Αβίβ είναι μια παγκόσμια πόλη που σέβεται όλους τους ανθρώπους -είτε μόνιμους κατοίκους είτε επισκέπτες.
Το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της EXPO στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που θα γίνεται και στη διάρκεια της Eurovision, συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας του Σαββάτου.
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι το Τελ Αβίβ είναι μια πόλη πολιτισμού και διασκέδασης «που δεν κοιμάται ποτέ», προσφέροντας τακτική δημόσια συγκοινωνία τα Σαββατοκύριακα με τη μορφή κοινών διαδρομών στις κύριες γραμμές με minibus, εξυπηρετώντας όλα τα ξενοδοχεία και τους τουρίστες.
Για αυτόν το λόγο περιμένουμε με ανυπομονησία να διοργανώσουμε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2019 στο Τελ Αβίβ.
Πολύ ειλικρινά δικός σας,
Ρον Χουλντάι,
Δήμαρχος Τελ Αβίβ-Γιάφα.





Στο μεταξύ, σε μία άλλη εξέλιξη, ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα αναφέρει ότι η απόφαση έχει ήδη παρθεί και ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ την  Τρίτη 21 Μαΐου, την Πέμπτη 23 Μαΐου και το Σάββατο 25 Μαΐου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο του Τελ Αβίβ. 



Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της πόλης διεξαγωγής του διαγωνισμού οφείλεται στην αναμονή της απάντησης στις απαιτήσεις που έχει θέσει η EBU στην επιστολεί που έχει στείλει.  Έχει παρθεί η απόφαση από τα μέλη της EBU ότι η πόλη του που θα επιλεχθεί προσφέρεται για τη φιλοξενία του Χωριού της Γιουροβίζιον καθώς και χώρο ο οποίος θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις και πάρτι, όπως επίσης και ένα κέντρο τύπου από τον οποίο οι δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν την όλη διοργάνωση.  Επίσης, από την Κυριακή 12 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 θα πρέπει να εξασφαλισθεί η δυνατότητα της ερμητικής προστασίας καθ' όλη αυτή τη διάρκεια.


Και παρόλο που η Ιερουσαλήμ προσφέρει μεγάλη αρένα για τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού, λόγω του ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στους όρους του Χωριού της Eurovision, όπως επίσης το θέμα της "βεβήλωσης" του Σαββάτου δεν κατάφερε να λυθεί με τους Χαρεντί,  Ορθόδοξους Εβραίους, γεγονός που προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις και έτσι η Ιερουσαλήμ καθίσταται η λιγότερο επιθυμητή πόλη φιλοξενίας.


Η θέση της EBU σύμφωνα με ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της Eurovision είναι ότι παρόλο που επικρατέστερη πόλη διεξαγωγής του Διαγωνιςμού είναι το Τελ Αβίβ και οι δύο πόλεις, Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, ακόμη εξετάζονται και αναμένεται η επίσημη τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από την EBU.


Περιμένουμε, λοιπόν, με αγωνία την τελική ανακοίνωση.




Συντάκτρια: 
Άννα-Μαρία Κώστα