ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2019: Τίτλοι τέλους της φετινής συμμετοχής










Ο Βουλγαρικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, BNT, αποφάσισε να αποσύρει την
συμμετοχή του από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για οικονομικούς λόγους, επειδή το κόστος υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική δυνατότητα της BNT.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Σόφια, Βουλγαρία
"Είμαστε λυπημένοι να ανακοινώσουμε ότι η Βουλγαρία αποχωρεί από την #Eurovision. Η απόφαση βασίζεται σε οικονομικούς λόγους, διότι το κόστος του έργου υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική δυνατότητα της BNT σύμφωνα με τη διαχείριση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα"

Το κόστος της προετοιμασίας της βουλγαρικής συμμετοχής, η δημιουργία και η παραγωγή ενός τραγουδιού, η σκηνική παράσταση, η παραγωγή ενός video clip και η συμμετοχή της Eurovision υπερβαίνουν κατά πολύ τα λογικά έξοδα που μπορεί να προσφέρει ο βουλγαρικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BNT.
Εκτός από τις άμεσες δαπάνες προετοιμασίας του εκπροσώπου της Βουλγαρίας, οι συμμετέχουσες χώρες μοιράζονται επίσης μέρος του κόστους της Eurovision. Το ποσό της δαπάνης για κατανομή μεταξύ των συμμετεχόντων ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Βουλγαρία αποσύρεται από την Eurovision. Το 2014 στην Κοπεγχάγη, η Βουλγαρία δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό για οικονομικούς λόγους. Επίσης στη Eurovision του 2015 στη Βιέννη, η χώρα ζήτησε να συμμετάσχει, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Η Βουλγαρία επέστρεψε το 2016 με μεγάλη επιτυχία όταν η Poli Genova έφερε την 4η θέση με το τραγούδι "If love was a crime". Την επόμενη χρονιά η Βουλγαρία γιόρτασε τη 2η θέση με το "Beautiful Mess" του Kristian Kostov.

Η Βουλγαρία συμμετείχε 12 φορές στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, αλλά με μικτή επιτυχία. Έχει κατακτήσει την 2η, 4η, 5η και 14η θέση καθώς 8 συμμετοχές δεν μπόρεσαν να προκριθούν στον Μεγάλο Τελικό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας λείψει η Βουλγαρία από τον φετινό διαγωνισμό.